Galaretki, musy, konfitury, dżemy oraz marmolady – wszystkie te owocowe pyszności można przygotować samodzielnie w domu. Chociaż ich wybór w sklepach jest bardzo duży, to jeśli zdecydujemy się zrobić je we własnej kuchni na pewno będą zdrowsze, a ich smak będzie jeszcze bardziej cieszył.
Dżemy robi się najczęściej z truskawek, malin, śliwek, moreli, a jedząc je natrafiamy na kawałki tych owoców. Natomiast marmolady są dobrze przetarte i do ich przyrządzania nadają się najlepiej jabłka, gruszki czy truskawki. Okazuje się jednak, że można robić również marmolady warzywne. Przetwory warzywne to nie tylko soki i przeciery pomidorowe czy ogórki kiszone, ale także pyszności z dyni lub cukinii. Do marmolady dyniowej można również dodać jabłka, ale nie jest to konieczne. Najpierw trzeba dynię obrać, a następnie zetrzeć jej miąższ na tarce. Następnie zalewa się ją woda i gotuje. Można dodać obrane i pokrojone jabłka (około 1 kg) oraz ewentualnie miąższ z 2 pomarańczy i 1 cytryny. Poza tym potrzebny jest cukier – 1 kg, który dosypuje się po 30 minutach gotowania. Potem gotuje się wszystko drugi raz tyle i gdy gęstnieje przelewamy do wyparzonych słoików, które zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Żeby zrobić natomiast dżem z cukinii trzeba obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce 5 kg cukinii, którą następnie dajemy do garnka i dusimy do miękkości. Wtedy dodajemy 1 kg cukru oraz 4 galaretki o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Potem gotujemy jeszcze 30 minut, przelewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Owocowe i warzywne dżemy oraz konfitury są naprawdę przepyszne. Natomiast można przyrządzać także przetwory z kwiatów! Chodzi oczywiście o płatki róży pachnącej. Żeby przygotować trzy słoiki dżemu potrzeba: 150 g płatków, 750 g cukru, 500 g wody, sok z cytryny. Płatki myjemy, suszymy i rozcieramy. Potem układamy je warstwami w misce, a każdą warstwę trzeba posypać cukrem. Miskę przykrywamy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień robimy syrop z wody i cukru, który trzeba zagotować i dodać sok wyciśnięty z cytryny. Potem go studzimy i dodajemy płatki. W ciągu nocy powinny też puścić sok. Wszystko razem gotujemy około 20 minut, a potem przekładamy do słoików i kładziemy je do góry dnem.