Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/zjr/public_html/fwu.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Domowa galaretka na zimę

Galaretki i musy z porzeczek, agrestu, jabłek, malin

Kiszone ogórki, marynowane grzybki, soki malinowe i dżemy oraz galaretki z porzeczek to wymarzone wyposażenie każdej domowej spiżarni. Natomiast wcale nie tak trudno przygotować tego rodzaju zapasy na zimę. Trzeba tylko znaleźć chwilę czasy, kupić owoce oraz warzywa i wyszukać ciekawe przepisy na przetwory.

Galaretkę porzeczkowa można zrobić z czerwonych lub z czarnych owoców. Na każdym kilogram porzeczek potrzebny jest kilogram cukru. Owoce trzeba umyć i usunąć im szypułki. Wrzucamy je do garnka i dosypujemy cukier, gotujemy mieszając drewnianą łyżką. Całość powinna się zagotować i potem można zmniejszyć ogień. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas mieszając. Potem należy przetrzeć wszystko przez sito i ponownie zagotować. Wtedy można już napełnić galaretką słoiki. Po wystygnięciu powinna idealne stężeć, bo porzeczki maja sporo pektyny. Do przygotowania galaretki z agrestu również nie potrzeba żadnych dodatków powodujących jej zgęstnienie. domowa-galaretka-porzeczkowaNależy przygotować tylko 2 kg owoców i 1,5 kg cukru. Owoce trzeba umyć, usunąć szypułki i lekko porozgniatać, a potem dodać cukier i gotować aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy można już przelać galaretkę do słoików, które zakręca się i stawia wieczkiem do dołu.

Podobnie robi się galaretkę z malin, ale można też przygotować mus z tych owoców. Oczywiście chodzi o mus, który podobnie jak konfitury i dżemy można przechowywać przez kilka miesięcy w słoikach. Jak go zrobić? 1 kg malin należy posypać kilkoma łyżkami cukru i odstawić je do momentu, kiedy puszczą sok. Potem gotujemy owoce i rozcieramy je blenderem. Można też ewentualnie przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się pestek. W końcu należy dodać ponad 0,5 kg cukry żelującego i zagotować. Potem można już rozłożyć mus do słoików. Bardzo dobry jest także mus jabłkowy. Około 1 kg jabłek należy obrać i usunąć gniazda nasienne. Potem trzeba jego rozgotować, a następnie rozetrzeć, dodać 15 dag cukru i zagotować. Mus przekładamy do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy przez 30 minut. Wszelkiego rodzaju galaretki i musy mogą być stosowane do naleśników, racuchów, ciasteczek, deserów. Mogą mieć wiele zastosowań i na pewno bardzo przydadzą się zimą.